fbpx

Μοναξιά: Όταν νιώθω τόσο μόνος

Καθώς οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει την αίσθηση της μοναξιάς, ακόμα και οι άνθρωποι που είναι πολύ εσωστρεφείς και όχι τόσο κοινωνικοί σίγουρα νιώθουν δυσαρέσκεια με το αίσθημα της μοναξιάς. Η μοναξιά έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να νιώθει μοναξιά μπορεί να είναι η έλλειψη κοινωνικής ζωής και κοινωνικών συναναστροφών, ένα συμβάν το οποίο ήταν αρκετά δύσκολα διαχειρίσιμο συναισθηματικά και προκάλεσε θλίψη και στρες, εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας έφυγε από την πόλη, την χώρα, την γειτονιά σας, προβλήματα στις φιλικές ή ερωτικές σχέσεις, ή κάποιο άλλο θέμα ψυχικής υγείας.

Η συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία είναι ο χώρος που κάποιος μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα μοναξιάς και θλίψης τα οποία βιώνει.

Το παράδοξο με την μοναξιά είναι πως πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση καθώς συνήθως κρύβει συναισθήματα που έχουν απωθηθεί. Πολλές φορές μάλιστα η μοναξιά που τόσο πολύ μας πονάει εμφανίζεται και σε καταστάσεις που δεν είμαστε μόνοι. Μπορεί να είμαστε με μια παρέα αλλά να νιώθουμε πολύ μόνοι, σαν ο απέναντι να μην ακουμπά την ψυχή μας, να μην συνδέεται μαζί μας, να νιώθουμε είτε ότι δεν μας καταλαβαίνει, είτε ότι δεν έχουμε τον ασφαλή χώρο να είμαστε ο εαυτός μας.

Πολύ σημαντικό είναι ο άνθρωπος που νιώθει μοναξιά είτε από εγκατάλειψη, είτε από απόρριψη, είτε από πένθος είτε από κάποια συγκρουσιακή σχέση να μην χάνει την ελπίδα του για την ζωή!

Το γεγονός ότι σήμερα νιώθω μόνος δεν σημαίνει πως θα είμαι μόνος για πάντα, πως είμαι πραγματικά μόνος ή πως δεν θα ξανανιώσω χαρά, ασφάλεια και αγάπη. Συχνά τείνουμε να υπεργενικεύουμε τις καταστάσεις ή να θεωρούμε πως μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον.
Δεν σημαίνει πως επειδή τώρα βιώνω αποκαρδιωτικά συναισθήματα πως αυτά θα με ακολουθούν για πάντα! Κρατήστε την φλόγα της ελπίδας ζωντανή!


Καθώς η μοναξιά πολλές φορές πηγάζει όντως από τις μη ανεπτυγμένες κοινωνικές επαφές κάποιες κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος που νιώθει μοναξιά είναι να αρχίσει αν εκθέτει τον εαυτό του σε μέρη και καταστάσεις όπου θα μπορούσε να γνωρίσει κόσμο, ή να ξεκινήσει κάποιες δραστηριότητες με χόμπι και ενδιαφέροντα που θα τον φέρουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους που έχουν κοινά. Στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τον κοινωνικό περίγυρο επίσης θα ήταν καλή ιδέα να αφιερωθεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος για να «ζεσταθούν» ξανά οι σχέσεις.

Πολύ συχνά στο θεραπευτικό δωμάτιο αναδύεται υλικό σχετικά με την μοναξιά στον γάμο. Αυτά τα συναισθήματα μέσα σε μια σχέση ίσως και μέσα σε μια οικογένεια είναι αρκετά τρομακτικά, χαώδη και μπερδευτικά για κάποιον άνθρωπο που τα βιώνει.
Πως έγινε η ομάδα του «εμείς» να μετατράπηκε στο χωριστικό «εγώ και εσύ».

Πολλές φορές αυτό μάλιστα δεν γίνεται γνωστό ή κατανοητό στους άλλους έξω από το ζευγάρι, καθώς η θλίψη, το άγχος και τα αισθήματα της εγκατάλειψης και απόρριψης καλύπτονται από μια «χαμογελαστή μάσκα».
Ο ένας ή και τα δύο άτομα νιώθουν πως μέσα στον γάμο έχει χαθεί το φλερτ, ο ερωτισμός, η προσοχή, το ενδιαφέρον και όλα αυτά έχουν μετατραπεί σε μια σιωπή ή σε τσακωμούς ώστε κάπως το ζευγάρι να επικοινωνήσει έστω με έναν καβγά.

Αρχικά είναι σημαντικό ο «παραπονεμένος» σύζυγος να κάνει λίγο μια παύση στις κατηγορίες απέναντι στον «αδιάφορο» σύζυγο και να κοιτάξει για λίγο τον εαυτό του με θάρρος στον καθρέφτη.
Μπορώ να αναρωτηθώ αν είναι και κάτι άλλο που με απασχολεί εκτός από τον γάμο μου, αν υπάρχουν θέματα υγείας που απασχολούν, θέματα με τα παιδιά, με την εργασία, με τα οικονομικά του σπιτιού κλπ.

Είναι σημαντικό να καταλάβει επίσης τουλάχιστον ο ένας από τους δυο στην αρχή πως ανάμεσα στα δύο μέλη υπάρχει πια ένα αγεφύρωτο χάσμα, το οποίο έχω την δυνατότητα να γεφυρώσω κάνοντας κάποιες κινήσεις για να έρθω πιο κοντά στον σύντροφο μου. Χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο μου , δημιουργώ και έναν δίαυλο επικοινωνίας, ώστε εκτός από τα καθημερινά, βαρετά, αγχωτικά, ανησυχητικά και καθόλου ερωτικά πλέον ζητήματα μπορώ να επικοινωνήσω ξανά την οικειότητα, την αγάπη μου, την φροντίδα μου, τον ερωτισμό μου.

Σημασία έχει η επικοινωνία εδώ να έχει μια ελαφρότητα, κάτι ίσως να θυμίζει τις στιγμές των πρώτων σας ραντεβού. Βγαίνοντας από τον ρόλο του θύματος ή του κριτή, αφήνω χώρο στην μαλακή και ευγενική μου φύση να προσεγγίσει ξανά τον σύντροφο μου και να τον ακούσει, με προσοχή!

Η σωματική επαφή επίσης είναι υψίστης σημασίας, δοκιμάστε να αγγίξετε ξανά τον σύντροφο σας όπως παλιά, να τον αγκαλιάσετε, να τον φιλήσετε , να του κρατήσετε το χέρι δημόσια. Αυτός ο ποιοτικός χρόνος χτίζει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και είναι εξαιρετικά θεραπευτικός για τα τραύματα που ίσως έχουν δημιουργεί μέσα στον γάμο με το πέρασμα των ετών.

Η πρώτη ερώτηση που καλούμαι να κάνω στον εαυτό μου όταν νιώθω μοναξιά είναι να αναζητήσω όσο μπορώ τους λόγους για τους οποίος νιώθω αυτό το ακατανίκητο αίσθημα!

Για παράδειγμά σε κάποιον άνθρωπο η μοναξιά μπορεί να βιώνεται λόγω αλλαγής χώρας, μετακόμισης ή αλλαγή της ρουτίνας της καθημερινότητας. Αν έχω χαθεί με τον φιλικό και οικογενειακό κύκλο λόγω διάφορων παραγόντων είναι σημαντικό να το εντοπίσω ώστε είτε να επενδύσω χρόνο να συνδεθώ με τους αγαπημένους μου , είτε να γνωρίσω νέο κόσμο.

Για κάποιον άλλον άνθρωπο η μοναξιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ψυχικής ασθένειας που τον αναγκάζει να απομονώνεται ή να κρύβει τα συμπτώματα της πχ λόγω κάποιας διατροφικής διαταραχής, λόγω κατάχρησης ουσιών κλπ κλπ
Σε αυτή την περίπτωση βοηθάω τον εαυτό μου αρχικά δείχνοντας εμπιστοσύνη σε κάποιον αγαπημένο μου και μιλώντας για το θέμα ψυχικής υγείας που με βασανίζει, ώστε να οδηγηθώ προς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή κάποιον άλλον βοηθητικό τρόπο για εμένα.

Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να μπορώ να αντιληφθώ ότι η αίσθηση της μοναξιάς είναι κάτι το φυσιολογικό κατά την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, και πως δεν είναι παράλογο να αισθάνομαι μόνος για κάποια περίοδο της ζωής μου.

Όμως, αν υποφέρω από την μοναξιά και κυρίως δεν ξέρω και δυσκολεύομαι να προσδιορίσω τι με έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας να απευθυνθώ σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να ανακαλύψω μέσα από την ψυχοθεραπεία τις αιτίες της μοναξιάς αλλά και τους τρόπους να μπορέσω να συνδεθώ ξανά με τους ανθρώπους γύρω μου.


Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω μερικά tips σχετικά με την επίπονη αίσθηση της μοναξιάς:

  • Μην φοβάστε την μοναξιά: Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε στο μέλλον. Όπως ακριβώς νιώθετε τώρα εσείς έτσι νιώθουν και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να δυσκολέψετε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας παλεύοντας με τα συναισθήματα που νιώθετε, αποδεχτείτε τα σαν κάτι το φυσιολογικό.
  • Μιλήστε όμορφα στον εαυτό σας: Πολλές φορές όταν βρισκόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις συναισθηματικά τείνουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας και να του «μιλάμε» άσχημα και εχθρικά! Παρατηρήστε πως μιλάτε στον εαυτό σας, πως τον χαρακτηρίζετε, τι φράσεις χρησιμοποιείτε για τον εαυτό σας, πως του φέρεστε όταν δεν είναι όπως θα θέλατε, και έπειτα δοκιμάστε να γίνεστε όλο και πιο ευγενικοί, θετικοί και αισιόδοξοι με εκείνον, άλλωστε θα τα καταφέρει!
  • Βρείτε κάποιο χόμπυ: Όταν βαριόμαστε πολύ συχνά ενισχύουμε την αίσθηση ή την κατάσταση της μοναξιάς. Δοκιμάστε να βρείτε μια δημιουργική και κοινωνική απασχόληση! Η κηπουρική ή η ζωγραφική είναι ένα χόμπι που βοηθά στο στρες αλλά όχι και τόσο στην αύξηση της κοινωνικότητας και στην αίσθηση του ανήκειν. Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα σας δοκιμάστε να βρείτε σε ποια ομάδα θα μπορούσατε να ανήκετε, πχ ομάδα παραδοσιακών χορών, ποδηλατική ομάδα, ομάδα κινηματογράφου, φιλοζωικό σωματείο, χορωδία κλπ κλπ.
  • Μιλήστε σε ανθρώπους που ήδη ξέρετε: Πολλές φορές συμβαίνει να βλέπουμε ανθρώπους στην καθημερινότητα μας που τους γνωρίζουμε τυπικά αλλά όχι σε βάθος, πχ ένας γείτονας, ένας συνάδελφος. Αν κάποιος σας είναι συμπαθής μην διστάσετε την επόμενη φορά να μιλήσετε λίγο παραπάνω, ίσως να αναπτυχθεί μια νέα ενδιαφέρουσα σχέση. Από την άλλη μεριά υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάμε αλλά δεν τους βλέπουμε συχνά είτε λόγω υποχρεώσεων είτε λόγω της κακιάς μας διάθεσης, συνδεθείτε ξανά και φροντίστε εκ νέου τις σχέσεις σας! Οι φιλικές και κοινωνικές σχέσεις είναι σαν τα λουλούδια, όσο τις «ποτίζουμε» τόσο ανθίζουν !

Μοιραστείτε το συγκεκριμένο άρθρο αν σας άρεσε και μην διστάσετε να επικοινωνήσουμε για οποιαδήποτε δυσκολία είτε σχετική με την μοναξιά, είτε σχετικά με οποιοδήποτε δύσκολο συναίσθημα!

e-genius.gr ...intelligent web software