fbpx

Εφηβεία: Διαχείριση των Συναισθηματικών Κρίσεων

Τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι μία από τις πιο όμορφες φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και μια αρκετά δύσκολη περίοδος με πολλές συναισθηματικές κρίσεις και ξεσπάσματα.. Είναι μια πολύ μεταβατική περίοδος αναπτυξιακά τόσο στην σωματική διάπλαση αλλά μεγάλες αλλαγές γίνονται και στον εγκέφαλο του εφήβου, ο οποίος κατά την περίοδο της εφηβείας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου μας αναπτύσσεται κατά την εφηβεία δίνοντας στον έφηβο πιο πολλές ικανότητες μέσω τόσο του συναισθήματος όσο και της λογικής. Ταυτόχρονα ο έφηβος καλείται να δημιουργήσει και την προσωπική του ταυτότητα η οποία θα τον χαρακτηρίζει ως άτομο και εκκολαπτόμενο ενήλικα στο κοντινό μέλλον.

Μια μεγάλη πρόκληση επίσης αντιμετωπίζουν και οι γονείς/κηδεμόνες του εφήβου, καθώς και εκείνοι με την σειρά τους βρίσκονται σε συνεχή διλλήματα μέσα από την μετάβαση της εφηβείας και αναρωτιούνται σχετικά με τις παιδικές και ενήλικες αρμοδιότητες, υποχρεώσεις, δικαιώματα, ελευθερίες, ανάγκες…

Σε κάποιες φάσεις ο έφηβος μοιάζει ακόμα σαν παιδί, και σε κάποιες άλλες σαν ενήλικας. Όσο ο έφηβος , τόσο και ο γονιός πολλές φορές δυσκολεύεται να βρει ισορροπίες σε αυτή την μεταβατική περίοδο που είναι γεμάτη αλλαγές πολυεπίπεδα. 

Υπάρχει λοιπόν η προσπάθεια εύρεσης της χρυσής τομής μεταξύ της ενσωμάτωσης στην ενήλικη κοινότητα σταδιακά μέσω των αρμοδιοτήτων που δίνονται στον έφηβο αλλά με έναν ομαλό τρόπο ώστε να είναι διαχειρίσιμο από τον ίδιο τον έφηβο. 

Η εφηβεία μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιόδους, πρώιμη, μέση και όψιμη εφηβεία. 

Στην πρώιμη εφηβεία (11-14 ετών) γίνονται οι μεγαλύτερες αλλαγές σωματικά στα αγόρια και στα κορίτσια. Επίσης οι έφηβοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως οι γονείς τους δεν έχουν «θεϊκές δυνάμεις» με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια. Το σύστημα αξιών που έχουν οι έφηβοι σε αυτή την φάση είναι ακόμα ίδιο με των γονιών τους αλλά η διάθεση τους αλλάζει συχνά, ενώ πολλές φορές γίνεται προσπάθεια από την μεριά των εφήβων να βρουν τα δικά τους «σωστά» και «λάθος», ζητώντας όλο και περισσότερη ιδιωτικότητα. 

Στην μέση εφηβεία (14-18 ετών) η διαδικασία της εφηβείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί καθώς οι έφηβοι έχουν μπορέσει να αποκτήσουν την αφηρημένη σκέψη η οποία τους βοηθά στην απόκτηση της μοναδικής τους ταυτότητας. Νιώθουν ξεχωριστοί πια από τους γονείς τους και επιλέγουν οι ίδιοι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον τους και τους στόχους τους. Σε αυτή την ηλικία υπάρχει η ανάγκη του ανήκειν σε μια ομότιμη ομάδα, μέσα από την οποία οι έφηβοι ψάχνουν να βρουν τον νέο τους κώδικα αρχών. Επίσης σε αυτή τη φάση προκύπτουν και οι πρώτοι έρωτες, σχέσεις και ανάγκη για σεξουαλική ζωή. 

Στην όψιμη εφηβεία (19-21+) οι σχέσεις με τους συνομήλικους και η ανάγκη του ανήκειν σε μια ομάδα παραμένει σημαντικός παράγοντας αλλά οι σχέσεις φιλικού και ερωτικού επιπέδου είναι πια πιο ώριμες συναισθηματικά. Η ολοκλήρωση της μοναδικής ταυτότητας έχει επίσης επιτευχθεί. Η οδός προς των κόσμο των ενηλίκων είναι πια ανοιχτή! 

Τι προβλήματα όμως μπορούν να δημιουργηθούν στην εφηβεία;

  • Κατάθλιψη

  • Θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης

  • Θέματα bullying / εκφοβισμού

  • Δυσθυμία

  • Αγχώδεις Διαταραχές

  • Αντικοινωνική / παραβατική συμπεριφορά

  • Κοινωνική φοβία

  • Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Νευρική Ανορεξία, βουλιμία)

  • Χρήση ουσιών

  • Επιθετικότητα

Τα παραπάνω ζητήματα συναισθηματικών κρίσεων είναι καλό να αντιμετωπιστούν εγκαίρως από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

e-genius.gr ...intelligent web software