fbpx

Έλλειψη Κινήτρου: Γιατί δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα;

Η έλλειψη κινήτρου ή η μειωμένη αίσθηση κινήτρου είναι μια κατάσταση που όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Πρόκειται για ένα συχνό ψυχικό αίσθημα το οποίο όμως με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να περιοριστεί και να ξεπεραστεί.

Τι μπορεί όμως να οδηγήσει κάποιον σε αυτή την φαινομενικά αθώα αλλά ενοχλητική κατάσταση;
Γιατί δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα;

Πολλές φορές η έλλειψη κινήτρου εμφανίζεται όταν κάποιος τείνει να μην έχει πολλές δραστηριότητες, ασχολίες και στόχους στην καθημερινότητα. Φανταστείτε μια εβδομάδα που θα την περάσετε στον καναπέ ή στο κρεβάτι, στο τέλος της εβδομάδας πως θα νιώθετε; Σίγουρα «άρρωστοι», άδειοι από ενέργεια και κίνητρο! 

Εν αντιθέσει από την άλλη πλευρά ο οργανισμός «κλείνει ρολά» όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι υπερβολικά πολλές! Είναι σαν οι τόσες πολλές υποχρεώσεις και δραστηριότητες να υπερβαίνουν τα φυσικά όρια του νου και του σώματος με αποτέλεσμα το μόνο που θέλουμε να κάνουμε να είναι το «τίποτα»!

Σαν άμυνα ο οργανισμός κλειδώνει και προστατεύεται απλά κοιτώντας το βουνό των δουλειών μη ξέροντας από που να αρχίσει!

Ενοποιώντας και αγκαλιάζοντας τις δύο αντίθετες παραπάνω περιπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας σε καθέναν από εμάς να καλλιεργηθεί η επίγνωση των προτεραιοτήτων, αλλά και της ισορροπίας μεταξύ της ενεργητικότητας και της ξεκούρασης! Αναλογιστείτε ποιοι είναι οι στόχοι σας και πως μπορείτε να φτάσετε εκεί και με ποιο ψυχικό και σωματικό κόστος. Επίσης υπενθυμίστε στον εαυτό σας ποια δουλειά θέλετε να ολοκληρώσετε και για ποιο λόγο!

Οι στόχοι που θέτω είναι σημαντικό να μην είναι ούτε πολύ εύκολοι, αλλά ούτε και υπερβολικά δύσκολοι, αν ένας στόχος είναι πιο περίπλοκός μπορείτε να τον κατακερματίσετε σε μικρότερους στόχους φτιάχνοντας έτσι ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο θα σας γεμίζει κίνητρο.


Ένας άλλος λόγος που συχνά οδηγεί στην έλλειψη κινήτρου είναι κάποια διαταραχή στην διάθεση, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι άμεση συνδεδεμένη με την δυσκολία εύρεσης κινήτρου και η βαριά αυτή διάθεση τείνει να στραγγίζει την ενέργεια για κίνηση, δημιουργία, στόχους, νόημα, εμπιστοσύνη στον εαυτό! 

Εάν αισθάνεστε πως η κατάθλιψη είναι ο λόγος που σας δυσκολεύει να βρείτε κίνητρα στην καθημερινότητά σας τότε τολμήστε να μιλήσετε είτε σε κάποιον αγαπημένο σας που εμπιστεύεστε είτε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή. Και μην ξεχνάτε πως ότι και αν καταφέρνετε μέσα στην ημέρα σας, μικρό ή μεγάλο, είναι πάντα μια νίκη ενάντια στο μειωμένο κίνητρο! 

Θέλοντας να προσθέσω έναν ακόμα λόγο που κάποιος μπορεί να έχει μειωμένο κίνητρο αναφέρω την τάση κάποιων ανθρώπων να ευχαριστούν συνεχώς τους γύρω τους. Εάν θέλω να έχω όλους τους γύρω μου ευχαριστημένους, είτε επειδή φοβάμαι μην τους χάσω, είτε επειδή θεωρώ ότι μόνο έτσι με αγαπούν, σπαταλώ όλη μου την ενέργεια στην προσπάθειά μου να τους ευχαριστήσω. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει χώρος για να αναγνωρίσω τις δικές μου επιθυμίες και ανάγκες, δεν γνωρίζω καν τι θέλω και μένω σε ένα ασαφές σύννεφο γεμάτο με επιθυμίες και ανάγκες των σημαντικών άλλων προσώπων της ζωής μου. 

Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά ομιχλώδης και δεν είναι εύκολο να βρω κάποιον τρόπο διαφυγής. Εάν αισθάνεστε ότι η δικιά σας έλλειψη κινήτρου και υποτιθέμενη τεμπελιά προκύπτει από την ανάγκη σας να είναι όλοι γύρω σας ευχαριστημένοι, πάρτε μια ανάσα και αρχίστε να παρατηρείτε τον εαυτό σας, μέχρι να σας επικοινωνήσει ο ίδιος τις ανάγκες του.


Επιπρόσθετα μια ακόμα έννοια που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κίνητρο είναι η αυτή της αναγνώρισης των προσπαθειών ενός ατόμου. Για παράδειγμα είτε βρισκόμαστε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον είτε αναφερόμαστε στην σχέση μας με τον σύντροφο μας, όταν οι κινήσεις μας, οι πράξεις μας, οι προσπάθειες μας αναγνωρίζονται, εκτιμώνται και επιβραβεύονται είναι πιο πιθανό να επαναληφθούν και το κίνητρο να παραμένει αυξημένο προς αυτές! 

Τέλος πολύ συχνά η έλλειψη κινήτρου συνδέεται και την ΔΕΠΥ. Εάν έχετε διαγνωσμένη ΔΕΠΥ εσείς ή το παιδί σας και ταυτόχρονα παρατηρείτε μειωμένη αποδοτικότητα σε σημαντικούς τομείς της ζωής επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή κάποιον ψυχίατρο.


Κλείνοντας, μέσα από αυτό το άρθρο θα ήθελα να βοηθήσω κάποιον αρχικά να αντιληφθεί ποια είναι η αιτία του μειωμένου κινήτρου, καθώς ο δρόμος για την αντιμετώπιση του ζητήματος έλλειψης ενέργειας δεν είναι ίδιος για όλους! Μπορείτε να παρατηρήσετε για κάποιο διάστημα τον εαυτό σας εκτιμώντας και απαντώντας ειλικρινά «Τι με έχει οδηγήσει στην απραξία, τεμπελιά, οκνηρία;»

Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εργαστούμε μαζί στο πλάνο που θα φέρει πάλι το νόημα και την ενέργεια στην ζωή σας!

e-genius.gr ...intelligent web software