Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων υποφέρει από αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν και σε κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να συμβούν απρόσμενα μέσα στην ημέρα του ατόμου και να δυσκολέψουν αρκετά την καθημερινότητά του. Οι άνθρωποι που βιώνουν μια κρίση πανικού μπορεί να πιστέψουν πως παθαίνουν καρδιακή προσβολή, ή ότι τρελαίνονται. Επίσης μετά από μια τέτοια κρίση κάποιος μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωμένος και φοβισμένος καθώς δεν είναι σίγουρος πότε θα εμφανιστεί ξανά μια κρίση πανικού.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού;
Ανεβασμένοι καρδιακοί παλμοί
Αίσθηση αδυναμίας, λιποθυμίας ή ζαλάδας
Μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα
Αίσθηση τρόμου
Πόνος στο στήθος
Δυσκολία στην αναπνοή
Αίσθηση απώλειας ελέγχου
Εφίδρωση
Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες των κρίσεων πανικού;
Oι παρακάτω παράγοντες φαίνεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση κρίσεων.
Κληρονομικοί παράγοντες
Έντονο χρόνιο στρες
Προσωπικότητα που είναι ευαίσθητη στους στρεσογόνους παράγοντες
Κάποιο στρεσογόνους ή τραυματικό συμβάν ή κάποια μεγάλη μετάβαση στη ζωή ενός ατόμου
Η κρίση πανικού είναι επί της ουσίας ένα αιφνίδιο επεισόδιο έντονου φόβου με έντονα σωματικά συμπτώματα, ενώ στην πραγματικότητα το άτομο δεν απειλείται από κάποιο σοβαρό κίνδυνο.
Οι κρίσεις πανικού γενικά είναι σύντομες και δεν διαρκούν πάνω από 10 λεπτά, παρόλα αυτά κάποια από τα συμπτώματα ίσως επιμείνουν και λίγο παραπάνω.
Η διαταραχή των κρίσεων πανικού είναι μια κατάσταση που μπορεί να θεραπευτεί. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται μαζί ή και ξεχωριστά για την θεραπεία και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
Η διαταραχή πανικού δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη χωρίς εξωτερική βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, και χωρίς την απαραίτητη θεραπεία είναι πιθανό να επιδεινώνεται σταδιακά.
Επίσης πολλές φορές καθώς τα συμπτώματα κρίσεων πανικού θυμίζουν άλλα σοβαρά θέματα υγείας, είναι καλό να αποκλειστούν αυτά και να αξιολογηθούν και από τον γιατρό σας.